GRONINGEN – Na zijn solotentoonstelling Pipes & Plastics in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen, treedt Cas van Deurssen nu naar buiten met zijn ruimtevullende installatie Alu-Palooza, die tot en met 15 juni 24/7 te zien is in het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Voor Van Deurssen is deze volledig glazen expositieruimte de perfecte plek om zijn werk te tonen; in zijn kunst draait het vaak om de spanning tussen zichtbaar en onzichtbaar, en tonen en verhullen.
Alu-Palooza bestaat uit aluminium structuren, die zijn opgebouwd uit rechthoekige, vierkante en ronde buizen, waarop speelse, uit laagjes opgebouwde composities zijn gemonteerd. De vormen variëren van strak tot organisch, en reageren direct op de architectuur van het paviljoen en de continue beweging van de rotonde.
Het werk speelt met de blik van voorbijgangers: afhankelijk van hun snelheid en kijkhoek veranderen de composities, kleuren en reflecties voortdurend. Hierdoor ontstaat een interactie waarin de kunstinstallatie werkt als een levend wezen dat constant in contact staat met de omgeving.
Stad en toeschouwer als onderdeel van het werk
Centraal in Van Deurssens kunst staat vaak de spanning tussen zichtbaar en onzichtbaar, en tonen en verhullen: “Ik maak regelmatig gebruik van transparante materialen en presenteer mijn werk in formats die refereren aan vitrines, vensterbanken en etalages. Het Tschumipaviljoen, met zijn glazen wanden en publieke zichtbaarheid, sluit perfect aan bij deze thematiek. Het biedt de mogelijkheid om een werk te presenteren dat niet alleen gezien, maar ook ‘beleefd’ wordt, waarbij de stad en de toeschouwer zelf onderdeel worden van de installatie.”
Over Cas van Deurssen
Cas van Deurssen (Deurne, 1994) is beeldend kunstenaar met een achtergrond in de metaalindustrie en renovatiebouw. In 2020 studeerde hij af aan Academie Minerva in Groningen. Daarvoor studeerde hij aan kunstacademie AKV Sint Joost in Den Bosch en volgde een minor aan de Weißensee Kunsthochschule in Berlijn. In 2020 won hij de Buning Brongers Prijs, een tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor jonge beeldend kunstenaars.
Hij exposeerde eerder al in Het HEM in Zaandam, op Big Art in Amsterdam en begin 2024 op Prospects tijdens ART Rotterdam, een initiatief van het Mondriaan Fonds dat werk toont van kunstenaars die twee jaar eerder een Kunstenaar Start-bijdrage kregen. In Groningen was zijn werk te zien bij onder meer Y2, WEP en in het UMCG. T/m 8 maart (2025) is zijn werk ook te zien in Kunstpunt, in zijn solotentoonstelling Pipes & Plastics.
Het Tschumipaviljoen
Het Tschumipaviljoen, ook bekend als de ‘Glass Video Gallery’ aan het Hereplein in Groningen is ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi. Gebouwd in 1990, is het paviljoen een iconisch onderdeel van Groningen, waar sinds 1995 diverse tijdelijke multimedia-projecten worden getoond. Dankzij het transparante ontwerp zijn de kunstwerken zichtbaar voor iedereen die voorbijloopt of op de bus wacht. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen.
Over Kunstpunt
Het streven van Kunstpunt is om de beeldende kunst zoveel mogelijk te bevorderen, in kwantitatieve en kwalitatieve zin. Wij stellen ons tevens ten doel om het maatschappelijk potentieel van kunst voor de stad en provincie Groningen in te zetten en te versterken. Daarbij wil de stichting een veelzijdige bijdrage leveren aan de ontwikkeling, zichtbaarheid en professionaliteit van beeldend kunstenaars in stad en provincie. Onze focus ligt bij kunst in de dagelijkse leefomgeving. We willen mensen in staat stellen om zonder fysieke of maatschappelijke drempels kennis te maken met kunst van hoge kwaliteit.
Foto: Siese Veenstra (ingezonden)