Meedoen met theater over Nederlands-Moluks geschiedenis

APPINGEDAM

In de Molukse kerk in Appingedam is maandag 19 maart om 19.30 uur een informatiebijeenkomst over het Nederlands-Molukse theaterproject Aan de andere kant

In september 2018 speelt in Hoogkerk, Appingedam en Bovensmilde een bijzondere voorstelling: ‘Een tijdelijk verblijf’. Het is de eerste voorstelling die gemaakt wordt in het kader van het theaterproject Aan de andere kant van Stichting Gedeelde Verhalen, over de gedeelde Nederlands-Molukse geschiedenis. In deze eerste voorstellingenreeks gaat het om de aankomst van de eerste eenheden oud-KNIL soldaten in Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zal zijn. Zij werden ondergebracht in woonoorden verspreid door heel Nederland, waaronder woonoord Schattenberg in Drenthe, een omgebouwd doorgangskamp uit de Tweede Wereldoorlog genaamd Westerbork.

De voorstelling wordt gespeeld door een professionele cast, met onder andere Roger Goudsmid, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy, die wordt aangevuld door een hele schare aan amateurspelers, muzikanten, zangers en zangeressen. Aan de andere kant is daarvoor nog op zoek naar zowel Molukse als Nederlandse mensen die voor- of achter de schermen een bijdrage willen leveren aan het project.

Zij worden klaargestoomd voor de voorstelling door onder andere regisseur Hiepie Hoogeveen en regie-assistent Mietjie Hully. (Spel)ervaring is een pré, maar geen vereiste. Het is de bedoeling dat de amateurcast en muzikanten bestaan uit een mooie mix van mensen van Nederlandse en Molukse komaf.

Wie een bijdrage wil leveren aan de voorstelling, maar geen podiumdier is, kan meehelpen achter de schermen. De organisatie is op zoek naar mensen die willen meehelpen met kookploeg/catering, gastheren en –vrouwen, mensen die willen meehelpen met het decor, de kostuums, techniek en publiciteit. Ook hier wordt gestreefd naar een mix Nederlanders en Molukkers.

De audities voor de rollen vinden plaats op maandag 16 april. Tijd Men kan zich opgeven tijdens de informatiebijeenkomst of via het contactformulier op de website van de Stichting Gedeelde Verhalen: www.gedeeldeverhalen.nl.


Auteur

Redacteur