Groninger Museum viert 69ste verjaardag David Bowie

Groningen

Het Groninger Museum viert vrijdag 8 januari de 69stee verjaardag van David Bowie en de release van zijn nieuwe album 'Blackstar'.

De voorpret begint al in de trein op weg naar Groningen. De NS rijdt vanaf Zwolle met een speciale Virtual Bowie Coupé. De museumwinkel van het Groninger Museum verkoopt Bowie’s nieuwe album 'Blackstar', onder bezoekers worden Bowie-goodiebags uitgedeeld en 's avonds geeft Ad Visser een lezing over zijn ontmoetingen met David Bowie.

Virtual Bowie Coupé

De NS-trein met Virtual Bowie Coupé vertrekt vrijdag om 11.47 uur van Zwolle naar Groningen en komt een uur later aan in Groningen. In deze treincoupé beleven reizigers een 2,5 minuten durende fictieve treinreis door de wereld van David Bowie. De reis is geïnspireerd op de ruim 300 objecten uit het David Bowie Archive die tijdens de expositie David Bowie is in het Groninger Museum te zien zijn. Reizigers krijgen hiervoor een speciale virtual Bowie-bril uitgereikt en horen muziek via de headset van Sennheiser.

Release Blackstar

Nadat de trein in Groningen gearriveerd is, begint om 13.00 uur de verkoop van 'Blackstar', het nieuwe album van David Bowie, in de museumwinkel van het Groninger Museum. 'Blackstar' is David Bowie’s 25stee studioalbum en verschijnt wereldwijd op zowel cd en vinyl als digitaal.

Bowie-goodiebag

Om het geheel nog feestelijker te maken draait de Groninger dj René Diertens vanaf 13.00 uur Bowie-nummers in de entreehal van het Groninger Museum. Ook krijgt elke bezoeker van de tentoonstelling 'David Bowie is' na afloop van het bezoek een  Bowie-goodiebag  (zolang de voorraad strekt). En voor de gelegenheid geeft het Mendini Restaurant bezoekers de gehele dag 10 % korting op de lunchkaart.

Lezing Ad Visser

Oud Toppop-presentator Ad Visser geeft ‘s avonds een lezing tijdens de Bowie Late Night. Hij vertelt over zijn ontmoetingen met David Bowie en neemt de bezoekers mee op een muzikaal Bowie-avontuur. De Bowie Late Night is uitverkocht.

Bowie-Instagram-actie

Het Groninger Museum houdt tot slot een speciale Bowie-Instagram-actie. Wie op 8 januari een selfie van zichzelf op Instagram post met op de achtergrond het museum en de hashtag #DavidBowieIs, maakt kans op een prijzenpakket met daarin het album 'Blackstar' en de tentoonstellingscatalogus van 'David Bowie is'.

Auteur

Marc Jansen