Culturele Zondag in kerkje Leegkerk in teken alzheimer

Leegkerk

De Culturele Zondag in het kerkje van Leegkerk staat 7 februari volledig in het teken van alzheimer. Onderzoeker Wiesje van der Flier vertelt over (de mogelijkheid van) een toekomst waarin genezing of misschien zelfs preventie van de ziekte van alzheimer mogelijk is.

Alzheimer vormt dé uitdaging in de gezondheidszorg van deze eeuw. Alleen al in Nederland zijn er zo'n 250.000 mensen met deze ziekte, een aantal dat binnen enkele decennia zal verdubbelen. Toch weten we weinig over Alzheimer, en is er ook nog geen geneesmiddel.

Het alzheimermysterie

Flier & Scheltens, Het AlzheimermysterieOnderzoekers Wiesje van der Flier en Philip Scheltens laten in het boek 'Het alzheimermysterie' zien wat de ziekte inhoudt, wat het verschil is met dementie, hoe het te behandelen is en wat je kunt doen om het te voorkomen. De auteurs zijn beiden verbonden aan het VUmc Alzheimercentrum en proberen met dit boek de lezer wegwijs te maken in de wereld van alzheimer.

Wiesje van der Flier

Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975) is hoofd wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum aan het VUmc. Ze werd in 2014 benoemd tot hoogleraar ‘determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie’. Van der Flier ontving voor haar onderzoeksgroep een grote subsidie om de allereerste verschijnselen van de ziekte van alzheimer in kaart te brengen, nog vóórdat klinische verschijnselen zich daadwerkelijk voordoen.

Culturele Zondag

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren voor het vierde jaar culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen. Tijdens deze Culturele Zondagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Aanvang: 15.30 uur. Kaarten (à € 7,50.) zijn verkrijgbaar op de website www.blgroningen.nl/agenda, bij boekhandel Godert Walter en bij Van der Velde Boeken. 

Auteur

Marc Jansen