Regiofinale Prinses Christina Concours in Groningen

Groningen

In Groningen wordt vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 februari de regiofinale van het Prinses Christina Concours gehouden. Hierin komen ruim 60 muzikale jongeren van 12 tot en met 19 jaar in actie. Inzet is, naast prijzen als masterclasses en solistische optredens met orkesten, een plek in de nationale halve finale.

Pianist Andrei Makarov (Groningen, 2002) won in 2015 een eerste prijs in zowel de regiofinale als de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Dit jaar zit hij in de laureatenjury van het concours. “Prijzen winnen is niet alles voor mij. Ik vind het gewoon leuk om voor een zaal te spelen”, vertelt hij. “Op een gegeven moment wilde ik graag weten wat andere mensen – vooral musici – van mijn spel vonden. Ook wilde ik een uitdaging aangaan en daarom besloot ik mee te doen aan het Prinses Christina Concours.” Andrei was net 13 jaar toen hij meedeed aan het concours in Groningen. Hij won meerdere prijzen en mocht uiteindelijk optreden in de nationale finale. “Nadatik gespeeld had en de prijsuitreiking begon, vond ik dat best spannend. Maar toen bleek dat ik een eerste prijs had gewonnen, wist ik dat ik echt goed gespeeld had.”

Prijzen

De jonge pianist won onder meer een solistisch optreden met het Noord Nederlands Orkest en een masterclass bij een Nederlandse musicus. De leukste prijs vond hij zijn liveoptreden in het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. “Omdat dit een prachtige zaal is met een mooie vleugel en een geweldige sfeer. Het was een heel mooie ervaring.” De komende maanden doet Andrei waarschijnlijk meer bijzondere ervaringen op. Er staan namelijk nog concerten gepland met het Haydn Jeugd Strijkorkest en op het Festival Jong Talent Schiermonnikoog.

Prinses Christina Concours Groningen

Vrijdag 5 februari (vanaf 18.00 uur) en zaterdag 6 februari (vanaf 9.30 uur): selecties in Prins Claus Conservatorium, Groningen. Entree: gratis. Zondag 7 februari  (14.00 uur): finale in De Oosterpoort. Entree: € 18 (65+/CJP € 14). Kaartverkoop: 050 - 368 0368 of www.de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen