Bezoekersrecord voor International Film Festival Rotterdam in Groningen

Groningen

Het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG) heeft voor het eerst meer dan 10.000 bezoekers getrokken. Dit is ruim 2000 meer in 2015.

Deze bezoekers zagen in 5 dagen tijd meer dan 50 titels in ruim 100 voorstellingen en een randprogramma met virtual reality-films, een Bowie-avond en filmconcerten in de Der Aa-kerk en Vera.

Publiekslievelingen

Elk jaar wordt er een publieksenquête gehouden. Dé publieksfavoriet was, net als in Rotterdam, het intense Deense oorlogsdrama 'Land of Mine', over jonge Duitse krijgsgevangenen die direct na de Tweede Wereldoorlog mijnen moeten ruimen voor de Deense kust. Een andere publiekslieveling was het Amerikaanse originele moeder-zoondrama én Oscar-kandidaat 'Room en Tanna', een Romeo & Julia verhaal, spelend in de Stille Zuidzee. Verder gooide de filmklassieker met livemuziek 'Pandora’s Box' in de Der Aa-Kerk hoge ogen.

Beste Groninger Film 2015

Voor het tweede jaar werden tijdens het festival ook de prijzen voor De Beste Groninger Film uitgereikt De jury, onder leiding van Gerlinda Heywegen (Filmkrant), koos voor de volgende winnaars: Bird van Dunja Jocic & Marinus Groothof (fictie), Symfonie voor de Veenkoloniën van Saskia Jeulink (non-fictie), Elle est belle van Joren Molter (opdrachtfilm) en Sofie Letitre – Bare door Lex Vesseur (videoclip).

Leven na het IFFRiG

De volgende titels keren in elk geval terug op het filmdoek in het Groninger Forum: 'D'Ardennen' (gelijk na het festival), 'Beyond sleep' en 'An' (vanaf donderdag 11 februari), 'Anomalisa' en 'The Assassin' (vanaf 25 februari) en 'Room' (vanaf 3 maart). Publiekslieveling 'Land of Mine' is te zien vanaf 31 maart. Het 21e International Film Festival Rotterdam in Groningen staat gepland voor woensdag 1 tot en met zondag 5 februari 2017.

Auteur

Marc Jansen