Favorieten Tola en Kibiwot voegen daad bij woord

GRONINGEN

Tamirat Tola en Viola Kibiwot hebben zondag hun favorietenrol in de 30ste 4 Mijl van Groningen volledig waargemaakt. Tola, winnaar van Olympisch brons op de 10.000 meter in Rio, won bij de heren, Viola Kibiwot bij de dames.

Aan de winst van de Ethiopiër Tola ging een spannende strijd met landgenoot Yigrem Demelash vooraf. Demelash, die in Rio vierde werd op 1 honderdste van Tola, was de enige die Tola kon volgen toen deze versnelde bij het Hereweg-viaduct. Het was echter opnieuw Tola die als eerste over de meet kwam. Zijn tijd: 17:38. Demelash finishte op 1 seconde. De Oegandees Abdallah Mande volgde in 18:01.

Viola Kibiwot

Voor de Keniaanse Viola Kibiwot, die in 20:02, finishte, betekende haar overwinning de vijfde op rij. Haar landgenote Carolyne Jepkosgei werd tweede in 20:24. De derde werd een prooi voor de Ethiopische Enatnesh Alamrew (20:36). Snelste Nederlander was Roy Hoornweg: 18:17. Gert Jan Wassink en Michel Butter kwamen als tweede respectievelijk derde Nederlander over de meet. Marcella Herzog kwam als de snelste Nederlandse vrouw over de finish in 21:32. Ze werd daarmee zevende overall.

Bijzondere lopers

In de namiddag werd het podium vrij gemaakt voor twee zeer bijzondere lopers, Jan Bennes Stuur en Harry Fransen, afkomstig uit Groningen. Zij voltooiden beiden hun dertigste 4 Mijl van Groningen. De laatste loper, Ewald Lambert, werd om 16.00 uur feestelijk onthaald door racedirector Elske Dijkstra. In totaal deden 23.000 mensen mee aan de dertigste 4 Mijl van Groningen.

Auteur

Marc Jansen